Blij van blockchain mogelijkheden!

Tue, 05/04/2016 - 12:40 -- hvancann
Happy with blockchain
Ik word blij van blockchain-mogelijkheden. Weet je wel?!: die technologie onder de motorkap van bijvoorbeeld de Bitcoin. Vaak als ik rottigheid op het Journaal hoor, heb ik tegenwoordig meteen een idee voor een oplossing. Vanochtend 4 stuks in 10 minuten bij het 9 uur NOS Journaal!
 

1. Het nieuws: farmaceutisch monopolie doorbreken

Monopolistische farmaceuten kunnen vragen voor nieuwe medicijnen wat ze willen. Ze dwingen overheden om de onderhandelingen en afgesproken prijzen geheim te houden. Op straffe van  “uw land krijgt dit medicijn niet”. 
 

Mijn analyse met blockchain-pet op:

Deze farma-graaiers geven geen openheid van kostenopbouw en ze weten dat politici gemiddeld maar 4 jaar zeker zijn van hun positie en daarom niet zullen kiezen voor confrontatie. Doodzieke burgers (kiezers) kun je de nieuwste medicijnen niet onthouden. De farmacie (lobby) heeft de overheid daarmee als een inktvis in de tang en drukt elk initiatief om een inkooporganisatie tussen landen te vormen de kop in. Zitten met hun tentakels vast overal in. En wie betaalt dit graai-drama?… Juist.
 
Wat er moet gebeuren weet ieder weldenkend mens: uit de tang van die gasten en openheid van zaken zodat transparant redelijke marges worden behaald en geen duistere zakkenvullerij.
 
Wat nog niet iedereen weet: het kan in de toekomst opgelost worden door smart procurement contracts op blockchains, waar overheden zich vrijelijk en anoniem kunnen inschrijven  en farmaceuten openheid van zaken moeten geven om überhaupt nog ergens een medicijntje te kunnen slijten. De wereld wordt beter!
 
Nog een ander vraagje: Waarom staat op het bewust, om economische redenen, niet verstrekken van medicijnen niet gelijk aan ‘doodslag’? In te veel gevallen is dat namelijk zo: zwaar zieke mensen die hun medicijnen niet krijgen gaan dood. 1+1=2?
 

2. Het reclameblok: Unicef

Unicef - Paul van Vliet roept in het reclameblok op om als een soort laatste wens na je dood kinderen in het buitenland een beter leven te geven. Maak een deel van je nalatenschap aan Unicef over. Goed idee. Maar dat kan veel beter.
 

Verbetering met blockchain technologie:

De uitvoering van nalatenschapsbesteding kan nog echter beter en directer met coloured coins. Want waarom zouden we Unicef straks nog dulden als tussenliggende partij die met onze resources te lang niks kan doen of er naar ons inzicht de verkeerde dingen mee doen. Vooropgesteld: ik juich het werk van Unicef toe! Maar waarom alleen geven aan Unicef?. Een denkbeeldig smart contract staat meerdere uitvoerende serviceproviders (zoals Unicef) toe. Er kan bovendien rechtstreeks aan individuen worden geschonken en zij dienen dit voor bepaalde doelen te gebruiken anders komt het geld weer terug. Denk aan scholing en gezondheidszorg. Is het niet prachtig hoe het gaat worden :-)) : niks meer aan de strijkstok en gebruikt waar het voor bedoeld is. 
 

3. Het nieuws: Veiligheid op bussen geeist

Veiligheid op bussen. Chauffeurs willen geen cashgeld meer (voorkomen van overvallen) en men wil zwartrijden tegen gaan (vechtpartijen om mensen de bus uit te krijgen dan wel aan te houden). 
 

Oplossing met blockchain en e-identity:

Hier is een blockchain met e-identity authenticatie functionaliteit op mobiele apparatuur straks mogelijk (en verplicht?!) en uiteraard ook het betalen met je mobiele telefoon via een cryptocurrency die razendsnel de transactie van een los kaartje valideert (evt. met een serviceprovider die het risico afvangt).
 

4. Het nieuws: schuldsanering hardnekkig

Mensen in de schuldensanering komen daar niet uit omdat overheden elkaar beconcurreren bij het innen. 
 

Oplossing met een blockchain:

Hier kan een blockchain een zachte soort voogd of adviseur over de portemonnee van de schuldenaar worden. Bijvoorbeeld met coloured coins: zoveel kun je uitgeven aan dit, zoveel aan dat. Het smart contract achter de coloured coins staat gewoon niet anders toe en zorgt er ook voor dat dit individueel gebeurt. Zodat ruilen / verkopen van coloured coins niet mogelijk is. Toekomstmuziek, maar het klinkt nu al lekker in de oren. Rustgevend voor schuldenaar en schuldeiser. En voor ons.
 
Hier word je toch blij van?! Er komen oplossingen aan die voorheen niet mogelijk waren en die de boel op een prettige manier op z'n kop gaan zetten. Heerlijk!... hoop ik van harte.