Dokter, ik ben blockchained: mijn zelfvertrouwen overgeleverd aan nerds

Sun, 03/04/2016 - 12:38 -- hvancann

De "enormous possible possibilties" van blockchains ten spijt: Werken met cryptocurrencies en blockchains zoals de bitcoin en ethereum, bitshares en nxt is anno 2016 nog een aanslag op je zelfvertrouwen. And here is why.

Vanochtend was ik een paar uur lang een bak crypto's ter waarde van een aardige tweede hands auto kwijt. Niet meer terug te vinden. Eerst denk je 'ik doe iets fout'. Dan sluipt stapsgewijs de twijfel toe, met elk ding dat je probeert. Mensen die als vroege gebruikers met bitcoin(-achtige) zaken in de weer zijn gegaan, herkennen dit vast. Je zoekt koortsachtig bevestiging dat je waarde, je geld er nog is. Dan slaat langzaam maar zeker de paniek toe... Geen paniek! Je weet dat je altijd de grootste fouten maakt ten tijde van stress.

Voorbeeld van onbegrijpelijke interface in Electrum-LTC. Ik heb 49.99 LTC, maar dat wordt rood als ik het invul. Vul ik 0.001 minder in, dan mag het wel. Waar is de Informatie / Help button? Tot slot komt in het laatste plaatje de aap uit de mouw: natuurlijk weet jij dat er 0.001 mining fee moet worden betaald, tooooch? Je bent toch niet dom of wel?!

dit_bedrag_werkt_niet.pngHuh, dit mag blijkbaar wel, terwijl ik 49.99 hebaap uit mouw: er zijn kosten die je blijkbaar moet kennen

 

Lezen. Nog een keer lezen. Wat staat er eigenlijk. Je zoekt en je leest documentatie van de wallet in kwestie door, je speurt over de wiki van de cryptocoin in kwestie. Zoek op het web (reddit.com en andere specialistische sites en blogs) naar posts met soortgelijke problemen. Veelal zijn de nerds aan het woord: onbegrijpelijke taal met een gekmakende vanzelfsprekendheid,tegen het hooghartige aan. 

Snotneus

IT-ers vergeten heel vaak de context te schetsen. Van waaruit ze uitspraken doen of dingen opschrijven. In interviews geven ze antwoorden op een andere vraag. Net als politci, maar die doen dat bewust. Deze jonge jongens hebben veel kwaliteiten. Maar vaak niet op het sociale vlak of in de communicatie. Stapelgek word ik af en toe van die gasten! Als ze iets simpel moeten uitleggen of handig moeten documenteren of zo maken dat een simpele ziel als ik het kan gebruiken: ze geven niet thuis. Druk met andere dingen en ze worden daarbij op handen gedragen: "Of course, you have to move on, the world is waiting for you" tekende ik op uit de mond van een journalist die een grondlegger van bitshares interviewde. Wat???! Maak eerst die zooi fatsoenlijk af, documenteren, uitleggen, toekijken hoe het wordt ervaren, verbeteren, nog een keer verbeteren, en dan pas mag je weg!! "Snotneus!" zou ex-Brandpunt medewerker Fons de Poel er deze keer terecht aan mogen toevoegen.

 

Het "(i)"-tje of "help" ontbreekt zo vaak

In de plaatjes van dit artikel zie je enkele voorbeelden. Dat is maar een klein greepje waar je als vroege gebruiker doorheen moet zien te ploegen. En dan weet ik toevallig nog hoe dingen werken onder de motorkap. Maar ik wil dat niet hoeven weten. Het moet gewoon intuitiever, makkelijker, bestand tegen (jazeker, hele domme) fouten, veiliger voor je assets, etc. 

"Tenzij je graag een hoop verliest"

De staat van documentatie in dit ontluikende vakgebied is erbarmelijk. De staat van de client software dito. Enkele uitzonderingen daargelaten. Soms zelfs schrijven software bouwers "gebruik dit vooral met weinig geld, tenzij je graag een hoop verliest" (myEtherWallet CX). Zo, dat nodigt even uit! Begrijp me niet verkeerd: Blockchains gaan ons leven veranderen en ons werk. Het is een fantastische uitvinding waar ik persoonlijk niet genoeg van kan krijgen. Voor iedereen betekent deze innovatie kansen en bedreigingen tegelijkertijd! Maar de afhankelijkheid van slecht Engelssprekende broekies van compu-technische wiskiddies... daar moeten we snel vanaf, om het een succes te maken.

Waarom is een cryptocurrency beheren anno 2016 rampzalig voor je gemoedsrust en oplossend vermogen? Kijk naar de bijgaande plaatjes. Geen uitzonderingen, het is de regel. Alle userexperience regels worden met voeten getreden. De beperkte schare experts ruiken rijkdom of zijn al waanzinnig rijk. En hebben domweg geen tijd om dingen goed af te maken. En als ze wel tijd hebben, missen ze het verplaatsingsvermogen in de eenvoudige man / vrouw die de geliefde blockchain een succes moet gaan maken. Hoe? Door gebruik! Alleen daadwerkelijk gebruik van een blockchain laat het "ding" goed van de grond komen. En juist voor gebruikers is te weinig oog. Sterker: uit alles blijkt dat als je fouten maakt (bijvoorbeeld in 2014 je geld bij Mtgox laten staan en bestolen worden) dat je voor dom wordt gehouden. Want de internationaal op forums verenigde nerds hebben het je al zóóóó vaak uitgelegd.... 

Voorbeeld Kraken.com: Litecoin omwisselen tegen Bitcoin (vergelijk Dollars ruilen voor Euros). Bovenste plaatje: Hee, moet ik wat doen? Op Confirming drukken? Wat is dat confirming?? Middenplaatje: Huh, wat raar? Waarom is het gecanceled? Onderste plaatje: nou breekt m'n klomp: het is wel bij mijn fondsen opgeteld....! Is het er nu wel of niet??!

Wagenwijd open

Een kleine fout of onvolledigheid kan serieus geld kosten. Omdat je fondsen definitief onbereikbaar zijn geworden of je wachtwoorden niet hebt opgeslagen. 

Als je wat hebt opgebouwd (ik doe overigens tamelijk rustig aan) dan voel - en hoor je dat je vaker prooi bent voor aanvallers. Als je het aanvallers gemakkelijk maakt voel je je weer dom. Ben je wat kwijt dan is daar de schaamte. Ben je nog niks kwijt, maar staat je deur wagenwijd open, dan krijg dat ongemakkelijke gevoel van urgentie om dingen te veranderen over je heen.

Kortom: er moet nog heel wat gebeuren voordat blockchains, cryptocurrencies, exchanges, wallets op computer en op mobiel, cold storages geschikt zijn voor het grote publiek. En in elk geval om mijn zelfvertrouwen op peil te houden tijdens mijn worsteling ermee. Overigens mijn crypto's waren einde ochtend weer terecht. Raad es: ik had me toch een domme fout gemaakt!....

Heb je ook dergelijke ervaringen? Gooi gerust in de commentaren hieronder.