Wat je bent, gezien of ongezien

Fri, 25/03/2016 - 13:16 -- hvancann
Vingerafdruk is biometrisch kenmerk
Wie je bent is ‘wat je weet’, ‘wat je hebt’, en ‘wat je bent’. Althans in het vakgebied van Identity & Access Management (IAM) is dat een erkend beginsel. Voorbeeld van de eerste twee zijn respectievelijk een password en een smartcard. Oops, boring!! … maar niet weggaan, blijf even hangen, het artikel eindigt echt nog een beetje filosofisch, beloofd.

De kern gaat over het onderdeel biometrie dat zich stormachtig ontwikkelt, veel kansen biedt en letterlijk en figuurlijk je lichaam raakt om je fysieke eigenschappen verzamelen en te beoordelen op uniciteit (dat is: of het uniek is ja dan nee).

‘Wat je bent’ betreft je “unieke” fysieke eigenschappen. Voor IAM en biometrie is van belang daarbij te focussen op (een combinatie van) eigenschappen van je lichaam waaraan een computer jou uniek* kan herkennen. Bedenk er eens een paar en lees dan verder…
 
Vast heb je er twee van deze drie eigenschappen goed: je vingerafdruk, je DNA***, het irispatroon in een oog. Maar is dat alles wat je te binnen schiet? Lastig hè! Nog tien stuks eigenschappen** te gaan…. Om te voorkomen dat je snel over deze blog post heen scant en de tussenkoppen “pakt”, heb ik alleen ezelsbruggetjes als tussenkop gebruikt. Irritant, maar hopelijk leerzaam. De versie met de volledige tussenkoppen: klik hier.
 

Verblindende Oogarts

Over irritant gesproken: zo’n oogarts die je met een fel lampje in je oog schijnt en dan roept ‘open houden’. Dat is mijn gedachtehulp bij de Retinastructuur of wel de netvliesstructuur in je oog. Uniek. De Verblindende Oogarts helpt je deze biomedische eigenschap herinneren: je netviesstructuur.
 
 

Zaklamp dicht houden

Nu we toch met zaklamp in de weer zijn: heb je deze in het donker wel eens tegen de palm van hand gehouden? Dan zie je je bloedvatstructuur in je hand of vingers. Die is eveneens uniek voor elk mens. Zaklamp dicht houden met je handpalm en je kunt je identificeren met je bloedvaten.
 
 

Astro tv

De oppervlakte van je handpalm heeft ook een unieke geometrie. Astro-TV-achtige types lezen deze “lijnen” en voorspellen de toekomst en komen met verbluffende zaken die ze niet kunnen weten uit het verleden op de proppen. “Er wordt gezegd dat…..” Knap hoor. Maar dat terzijde. Kern: je handpalm geometrie is uniek.
 

Microfoon

Als er wat wordt gezegd (krakend bruggetje vanuit 'Astro') kun je dat met een microfoon opnemen het digitale resultaat in een grafiek zetten. Dat sprekers patroon is ook uniek. Je stempatroon dus. Je kunt een mens op afstand vaak al herkennen aan z’n stem. Een computer kan dat ook op basis van het unieke stempatroon door een microfoon.
 

Schelpen

In een grote schelp hoor je de zee. Moet je het gezicht van een kind zien die zo’n schelp voor het eerst tegen zijn hoofd zet. Je eigen oorschelp geeft een zee aan unieke kenmerken prijs. Dat wat minder lieflijk in IAM terminologie geformuleerd: Oorstructuur zegt ons wat je bent. Als je hiervan de tranen in je ogen krijgt, ga dan naar het volgende ezelsbruggetje.
 

Gezicht op afstand

Als je je ogen dicht knijpt, door de oogharen en oogvocht naar iemands gezicht kijkt of een gezicht op afstand ziet, zie je alleen nog een gelaatspatroon. Ook een gelaatspatroon is uniek. Facebook maakt er bijvoorbeeld gebruik van. We hebben het dus niet over gezichtsuitdrukkingen, maar het patroon / de geometrie erachter.
 

Niet alleen wàt er staat, maar ook hoe

Een handtekening is iedere keer dat je ‘m zet uniek. Een visuele of automatische controle is daarom onbruikbaar voor authenticatie doeleinden. Echter de handtekening dynamiek, hoe je je handtekening zet voegt een hoop uniciteit toe. Dus: Niet alleen wat er staat, maar ook hoe het er komt te staan. We hebben het dan niet over de flair in lichaamsbewegingen maar uitsluitend het tijdsverloop in hoe de (virtuele) schrijfkop de handtekening maakt. Uniek voor elk persoon zo blijkt. Zelfs zeer goede vervalser van je handtekening verraad zo zich door zijn/haar handtekening dynamiek.
 

Ministery of Silly Walks

De Ministry of Silly Walks stamt uit Monty Python, een filmreeks en tv-programma uit de vorige eeuw. Voor de jeugd: het zijn van die trage vierkante beelden op Youtube waar oude mensen om moeten lachen. The Ministry of Silly Walks was een absurdistisch ministerie waar de medewerkers stuk voor stuk heel herkenbare maar onnavolgbare loopjes hadden. Veelal uitgevoerd door een jonge acteur John Cleese die daar geschikte benen voor heeft. (Duh, boeien! de jeugd haakt af) To the point: Als je iemand (iets) langer kent en ziet lopen, herken je zijn/haar loop. Die is ook uniek. Je ‘silly walk’ kan worden herkend door een computer en heet dan netjes Bewegingsdynamiek.
 

Handige puber

Jaloers tot over mijn unieke oren ben ik als ik mijn dochter zie swypen over haar mobiel: de moeiteloze elegantie, de doeltreffendheid, de arrogantie waarmee. Handige puber, patsertje. Heel anders breek ik in op mijn ‘koelkast’: met een verstarde muisarm, uitgerust met knokkelharde vingers, haal ik woest over het arme mobiele apparaat; alsof ik iemand de weg sta te wijzen in druk verkeer. Dat ziet er dus ieieiets anders uit dan bij mijn dochter. Het verschil heet Swype dynamiek, en het determineert niet alleen generaties, maar zelfs individuen! Je swype dynamiek is uniek.
 

Piano

Een muzikale afsluiting van de 10 biometrische unieke kenmerken waarvan je misschien niet wist dat je ze had. Het tiende extra kenmerk is je Toetsaanslag dynamiek. Denk maar aan hoe verschillend mensen piano spelen. Zelfs als het hetzelfde liedje is. Zo kan ik ook viool, alpenhoorn en tuba spelen; je moet alleen niet vragen hoe. Maar iedereen kan wel zo’n beetje op een toetsenbord werken (aan sommigen ook niet vragen hoe). De manier waarop je typt heet toetsaanslag dynamiek en is uniek voor een individu.
 

So what?

 
Waarom is dit alles relevant om je te beseffen? Dat is omdat deze biometrische gegevens in toenemende mate worden verzameld en digitaal opgeslagen. Mocht je 'so what?' denken:
 
"Als biomedische gegevens van iemand worden gestolen, bestaat het gevaar dat diegene voor altijd de controle verliest over zijn of haar identiteit. De gegevens kunnen immers niet worden gewijzigd."
(Verstaaij, in Handboek IAM, 2014)
Voor altijd... Weet waar je uniek in bent, besef het, want biometrie gaat in ieders dagelijkse leven een steeds belangrijkere rol spelen; gezien of ongezien.
 
*Het woord 'uniek' gebruik ik in deze post ook als het 'bijna uniek' of 'in combinatie met andere eigenschappen uniek' is. De essentie is dat de digitale representaties van deze eigenschappen weinig dubbel voorkomen.
**Biometrische eigenschappen uit Handboek Identity & Access Management, Van der Staaij, 2014, pag 145-146
***DNA is weliswaar een biometrische uniek kenmerk, maar momenteel nog niet snel vast te stellen.